Frågor & svar

Fastkedjad

För att underlätta för både oss och för dig, och istället för att tillbringa timmar vid datorn eller i telefon för att svara på samma frågor om och om igen, så har vi gjort en sammanställning med svar på de oftast förekommande frågorna vi får på våra olika kurser.

Om det är något du känner att du vill veta, som vi inte ens ger tillräckligt svar på här, så får du förstås gärna höra av dig till Calle eller Andy direkt, så ska vi försöka svara på dina frågor. Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan Kontakt.

whip

Vad händer på kursen?
Ecstasy Play är en praktiskt inriktad kurs, och vi ägnar oss framför allt åt olika lekar och övningar, understött av en del teori, och även öppna samtal. Tanken är att du ska få med dig nya erfarenheter – i form av såväl fakta och frågor, som rena upplevelser.

Följande ämnen kommer upp på kursen:

Gränser – gränssättning och gränsöverskridande – alla har vi gränser, men har du dem där du vill ha dem? Och – respekterar du både dina egna och andras gränser? Lär dig konsten att säga nej med kraft – så att du även kan säga ja med samma kraft.
Konsten att binda och bli bunden – bind och låt dig bindas, och upptäck ett nytt redskap för djupa emotionella processer.
Playful fighting – pröva dina krafter på ett lekfullt sätt. Tumla runt som djur, använd din kraft.
Kundalini Spanking – eller tantriskt smisk och smek, om man så vill – en sensuell och innerlig form av intensiv beröring. Enkla tekniker för smisk och pisk med stark närvaro och omtanke, med medvetenhet, stillhet, meditation, intensitet och kärlek; upplev ett extremt här-och-nu-medvetande, i harmoni och balans med dig själv och din partner.
Art of Submission – Konsten att leka med underkastelse och dominans, ur ett perspektiv av vördnad, tillit, kärlek och hängivenhet.
Ceremonier – ritualer och ceremonier hjälper våra sinnen att fokusera, skapar heliga rum, samt erbjuder uttryck för vördnad, lyhördhet och respekt.
Lek – den effektivaste vägen till det djupaste allvaret… Allt vi gör, gör vi som en lek, som en dans, med all den skönhet, lätthet och glädje som finns däri.

thin rope

Hur många deltagare är med på kursen?
Det är omöjligt att veta i förväg. Vi har för närvarande satt ett tak på 30 personer – vi får inte plats med fler, i den lokalen vi ska hålla till i.
Det är dock bra att vara åtminstone 10-12 deltagare, gärna fler, för att få den rätta gruppkänslan och ett dynamiskt flöde. I de stora grupperna blir dynamiken och valmöjligheterna större för alla, men de små grupperna blir ofta mer trygga och intima.
Det finns inget sämre eller bättre antal – det blir olika, bara.

thin rope

Blir det lika många kvinnor som män?
Detta är ingen parkurs, och vi gör inga övningar där det är nödvändigt med jämna par av olika kön. Alltså finns inga garantier för att det ska bli absolut jämn könsbalans. Det är helt enkelt irrelevant.

Detta är inte heller en raggningskurs – visst händer det att folk träffas och attraheras av varandra på kurser, och det är förstås en trevlig bieffekt, men det är inget singelmingel med huvudsyfte att hitta en partner. Alltså är könsbalansen även ur denna synvinkel helt ovidkommande.

Dessutom vill vi gärna undvika att styras av en heteronormativ syn på sexualiteten – människor med alla slags sexuella preferenser är välkomna till våra kurser.

thin rope

Hur anmäler man sig till er kurs?
All information du behöver för att anmäla dig hittar du på sidan Kursanmälan

thin rope

Vad kostar det?
All information du behöver gällande våra priser hittar du på sidan Kursavgift och villkor

thin rope

Hur lång är kursen?
Från fredag kväll till söndag eftermiddag. Vi kör fredag kväll 19-22, lördag från 10-19 (med lunchrast), och söndag från 10-16.

thin rope

Vad är det för slags människor som går er kurs?
Alla slags människor – direktörer, konstnärer, lagerarbetare, bibliotekarier, mekaniker, IT-konsulter, studerande, lantisar, stadsråttor, rika, fattiga & allt där emellan, långa, korta, tjocka, smala, äldre, yngre, småbarnsföräldrar, män, kvinnor, singlar och par. Och mer därtill, förstås.

Gemensamt för samtliga kursdeltagare kan väl sägas vara är ett någorlunda öppet sinne, nyfikenhet, och en vilja att utvecklas som människor i relation till sig själva och andra, och naturligtvis ett starkt intresse för att utvecklas.

thin rope

Vilka åldrar har deltagarna som regel?
Alla åldrar, från 18 och uppåt, är välkomna. Vi vill gärna bidra till att bryta den här mycket märkliga ålderssegregationen som är rätt så unik för vår västerländska kultur, och därför uppmuntrar vi bred åldersfördelning. Vi har alla väldigt mycket att lära av varandra.

thin rope

Tänk om jag kollapsar känslomässigt/mentalt?
Nej, så farligt är det verkligen inte. För det första – detta är inte någon psykodynamisk terapikurs, på vilken kursdeltagarna skall forceras att kliva över gränser de egentligen inte vill, och ta utmaningar de inte klarar av. Detta är framför allt en lekfull kurs. Och den första du behöver utveckla kärlek och respekt för är dig själv.

Vi skapar tillsammans ett Magiskt Rum, en atmosfär av trygghet, lekfullhet och kärlek, och i en sådan tillvaro är det tämligen osannolikt att någon ska kollapsa. Självklart kan det komma upp starka känslor och insikter, och det kan säkert bli en och annan omtumlande upplevelse. Men det är alltså helt i sin ordning. Känslor är inte farliga. Bortträngda känslor som kommer upp okontrollerat i vardagen kan däremot vara det. Det är just därför det är så välgörande att ha tillgång till dessa magiska rum, där alla känslor är tillåtna.

Vi anser att det inte finns några dåliga känslor. Känslor är känslor, och alla behövs – ingen känsla skall ses som ”dålig” och därför trängas bort, eller ännu värre – skämmas för.

Det är alltså helt O.K. att skratta högt, att storgråta, att bli svartsjuk, kåt eller rädd – att känna vadhelst känslor som kommer upp. Om inte annat så blir du mer levande och närvarande i nuet då. Och vi utgår från att samtliga kursdeltagare är vuxna människor som kan ta ansvar för sig själva, och ta hand om sina upplevelser på egen hand.

Vill man anförtro sig till någon, prata eller bara få en kram och kanske torka en tår, så kommer det garanterat att finnas kärleksfulla medmänniskor på plats. Och vi som kursledare finns förstås också alltid tillgängliga vid behov.

thin rope

Kan man vara med på er kurs om man är singel?
JA – absolut! Denna kurs vänder sig både till singlar och par (eller fler, om ni är poly), och det går alltså alldeles utmärkt att gå denna kurs alldeles oavsett om du kommer som singel eller om ni kommer som par – eller om du har lämnat din (eller dina) partner hemma.

Ecstasy Play är inte parorienterad, utan handlar framför allt om den egna personen – dina egna gränser, din egen sexualitet, din egen upplevelse – och dina relationer till varje människa du möter, hur än de är just nu.

Denna kurs kan alltså vara oerhört givande för både dig som är singel och för dig som lever i en relation, och som vill bli klarare över din egen sexualitet. Alla kan få ut något värdefullt och viktigt av denna kurs, oavsett relationsstatus eller sexuell läggning.

thin rope

Kan man vara med på er kurs om man identifierar sig som HBTQ-person?
JA – absolut! Denna kurs vänder sig till människor, inte etiketter och specifika läggningar. Denna kurs handlar framför allt om den egna personen – dina egna gränser, din egen sexualitet, din egen upplevelse – och dina relationer till omvärlden, hur än de är just nu. Och då spelar din sexuella läggning eller genusidentitet faktiskt ingen roll för någon annan än för dig själv. Du kan vara homo, bi, hetero, TS, eller vad helst du har för preferenser/identitet.

thin rope

Måste man klä av sig naken på kursen?
Nej. På våra kurser finns det ingen som måste någonting, någonsin. Det är alltid tillåtet, men inte på något sätt ett krav. Och du kan gå hela kursen fullt påklädd utan att missa något som är viktigt för just dig.

Vissa övningar kan eventuellt kännas roligare och intressantare utan kläder än med (smisk är alltid skönast på naken rumpa!), liksom andra övningar kanske känns bättre med kläderna på – så det är mest en fråga om vad som är praktiskt och vad som känns bra – för dig.

Allt vi gör på våra kurser är 100 % frivilligt. Alltid. Och det är inte för att vi är så himla snälla, utan för att det är själva grunden i vår kursfilosofi. Det handlar om sexuellt självbestämmande och kroppslig autonomi. Och det betyder att det alltid är DU som bestämmer över din kropp, ingen annan.

Du har alltid rätt att säga nej, utan att motivera det för någon annan. Du har alltid rätt att säga ja, utan att motivera det för någon annan. Du gör det du vill, och det du inte känner för skippar du. Med andra ord – nej, du behöver absolut inte vara naken, och särskilt inte om du inte vill. Du måste respektera dina gränser, och eventuellt tänja på dem i din egen takt. Sen får du leva med att det kanske finns en och annan kursdeltagare som tar ut svängarna mer än du. Men du behöver inte utstå något grupptryck – mångfald är rikedom, och du tar ansvar för dina styrkor och sårbarheter.

Det är förstås fullt tillåtet att vara naken under kurspassen – om du vågar och känner för det. Det finns en pedagogisk poäng med fysisk nakenhet. Det kan vara enormt befriande och förlösande att vara fysiskt naken. Vi vill över huvud taget bejaka glädje och njutning, samt stolthet över den egna kroppen. Det kan också vara spännande att utmana sin egen sårbarhet genom att vara naken i vissa övningar.

En oerhört viktig del av kursen är att skapa ett Magiskt Rum, en varm, trygg och tillåtande stämning i rummet och gruppen. Ingen ska behöva känna sig ”fel”, eller generad, eller utsatt.

Det största hindret för ett bra sexliv – eller ett bra liv över huvud taget – är vanligen skam, skuld och negativ självbild – så istället för att upprätthålla en fortsatt skamladdad kroppsupplevelse, vill vi inbjuda till och uppmuntra den fantastiska frihetskänsla som de allra flesta brukar känna när de plötsligt befrias från kravet på ”anständig klädsel”.

Det enda sättet att växa som människa är att ge sig ut på okänd mark. Och det kräver mod. Så vi vill gärna utmana kursdeltagarna att spränga en och annan gräns för sig själva. Annars har kursen ju inte varit till särskilt stor nytta… 🙂

thin rope

Har deltagarna sex i kurslokalen?
Detta är en definitionsfråga – vad man betraktar som sex. BDSM är trots allt ett fenomen som ofta har sexuell laddning för många av dem som praktiserar det, så det vore förstås en smula underligt om ingen av kursdeltagarna skulle praktisera någon som helst sexuell aktivitet alls i lokalen. Men det är som sagt en fråga om hur man definierar sex.

Så hur definierar vi sex? I vår ”moderna” kultur är vi på grund av gammaldags barnalstringsmoral väldigt penetrationsfixerade, och tror att sex är just det – penetration. Och så den livsviktiga utlösningen förstås. Därför brukar frågan om huruvida det blir sex egentligen handlar om huruvida det blir penetration och samlag eller ej.

Men sex är ju så oändligt mycket mer. Det ligger i kursens mål att vi på olika sätt utforskar och bejakar vår egen sexualitet. Men det kan se ut på väldigt olika sätt – det kan vara i en blick, i en smekning, i ett djupt andetag – eller ett slag med rottingen, eller att var inlindad i rep. Det är framför allt något som rör dig själv, i relation till dig själv. Fokus ligger på sexualiteten som något vi upplever inom oss, snarare än en retning utifrån.

Vi tycker INTE att allt måste vara sexuellt. Det viktiga är att du kommer i mer harmoni med dig själv, att du blir öppnare och mer flödande, mer levande, mer lekfull och kärleksfull. BDSM kan utöver det sexuella upplevas som djup meditation eller euforisk kick, och just dessa uttryck vill vi också bjuda in dig till att uppleva.

Det enda krav som ställs är väl att alla tar väldigt stor hänsyn till varandra, och respekterar varandras integritet. Tystnadsplikt är en självklarhet – att man inte pratar vidare om att ”den och den personen gjorde det och det” o.s.v., liksom att man låter var och en få vara i sin privata zon så mycket som man vill och behöver. Du behöver inte vara rädd för att du någonsin ska bli tvungen att göra något du inte vill.

Respekt – Hänsyn – Omtanke – Medkänsla.

Det finns inget som är vare sig förbjudet eller obligatoriskt på våra kurser, så länge det sker med samtycke, mellan vuxna människor.

thin rope

Kommer jag som singel att bli ”ihopparad” med någon annan?
Kursen är inriktad på lekfulla möten, så i vissa serier av kortare möten kommer du att få möta flera slumpmässiga personer men i längre övningar får du välja partner själv, vem du vill leka med – eller låta dig bli vald. Men det är alltid du själv som väljer vad du vill, hela tiden, alltid du som sätter dina egna gränser.

Ingen behöver bli utsatt för något han eller hon inte vill, som t.ex. att paras ihop med någon man kanske inte alls känner sig attraherad av. Man kan också stå över ett kurspass, och kanske bara sitta bredvid och titta på. Det kan vara oerhört lärorikt det också.

Det är som sagt alltid du själv som sätter dina egna gränser.
Det finns utrymme för lek och starka möten, men allt som sker måste alltid bygga på egen vilja och samtycke.

thin rope

Bjuder ni på mat också?
Nej. Du tar med dig de eventuella mellanmål du vill ha, samt dryck i flaska. Måltid under lunch ordnar man också på egen hand. Vi har förmodligen lite snacks att bjuda på, men inte några regelrätta måltider.

thin rope

Vem är det som håller i kursen?

Vi heter Calle Rehbinder och Andy Buru, och du kan läsa mer om oss på sidan Andy & Calle.

Du kan också läsa mer om Andyhans personliga sida, samt på hemsidan för projektet We Are Play, som han håller tillsammans med Denice Enerhag. De arrangerar kurskvällar som de kallar Play-kvällar – med nya teman varje gång – och så håller de kursen Konsten att binda och bli bunden, en grundworkshop i rep.

Du kan också läsa mer om Calle, hans partner Jennie, och alla de kurser och andra projekt de engagerar sig i, på deras erotiska hemsida Cirkus Eros. Där hittar du också länkar till andra kurser de arrangerar, som TantraLila, Yoni – Fri att Njuta, Mandom, Mod & Morske Män, Kärleksfull Beröring, Gudomlig Njutning, Gudomlig Extas, Kärleksretreat, Livets Goda – med flera.

Rep

Annonser